Stejně jako prkénka dřevěná, užíváme i plastová krájecí prkénka proto, abychom si krájením nepoškozovali pracovní desku.
I tehdy, jsou-li hezká jako výrobky JOSEPH JOSEPH, budou v průběhu užití na jejich povrchu přibývat zářezy.
Podložky z tvrdých materiálů, na kterých nezůstávají po krájení stopy (sklo, kámen), nejsou plnohodnotnými krájecími prkénky. Nože se pravidelným krájením na tvrdém povrchu tupí. Skleněné a kamenné podložky proto doporučujeme jen k občasnému krájení - např. při servírování sýrů, uzenin, ovoce.
Výhodou plastových prkének jsou minimální nároky na údržbu. Dřevěná prkénka lze jen opatrně oplachovat, nepatří do myčky, povrch vyžaduje pravidelné olejování, zvýšená opatrnost je nutná i při jejich sušení... S plastovým prkénkem nic podobného neřešíte. Můžete je libovolně namáčet, mýt spolu s nádobím ručně i v myčce nádobí, povrch se nemusí nijak ošetřovat.
Přestože jsou plastová prkénka odolná a lze jej důkladně čistit, doporučujeme mít v domácnosti více prkének pro oddělené hygienické krájení zeleniny, syrového masa a vařených pokrmů.